Stiati ca?

Intrebari frecvente despre ordinele de protectie

1. Despre violenta domestica

„Violenţă în familie” este orice act vatămator, fizic sau emotional care are loc intre membrii unei familii. Aceasta poate include un singur episod sau mai multe acte de violenta, formand un model de comportament abuziv prin exercitarea controlului. Violenta in familie este un comportament intentionat. Scopul violentei in familie este stabilirea si exercitarea puterii si controlului asupra altei persoane.

Art.4 din Legea 217/2003 privind prevenirea si combaterea violentei domestice, prevede ca  aceasta poate imbraca mai multe forme: violenta verbala, psihologica, fizica, sexuala, economica, sociala sau spirituala.

2. Cand mi-am dat seama ca am nevoie de ajutor?

Violenta domestica este un fenomen care poate aparea in viata oricui la un moment dat, indiferent de conditia sociala, economica, religie si orice alte asemenea aspecte.

Abuzul se poate manifesta prin acțiuni fizice, sexuale, emoționale, economice sau psihologice sau amenințări de acțiuni care influențează o altă persoană. Acesta include orice comportament care sperie, intimidează, terorizează, manipulează, rănește, umilește pe cineva.

Foarte important de mentionat este si faptul ca abuzurile pot veni nu doar din partea sotului/ sotiei, ci si din partea oricarui alt membru de familie in sensul art. 5 din Legea 217/2003 si anume: ascendentii, descendentii, fratii si surorile, persoane devenite rude prin adoptie, fostul sot/fosta sotie, fratii, parintii si copii din alte relatii ai sotului/sotiei sau ai fostului sot/fostei sotii.

De asemenea, ne mai referim la persoanele care au stabilit relatii asemanatoare acelora dintre parinti si copii, actuali sau fosti parteneri indiferent daca acestea au locuit sau nu cu agresorul, ascendentii si descendentii partenerului/partenerei, precum fratii si surorile acestora.

Victima este acea persoana fizica ce este supusa uneia sau mai multor forme de violenta definite, inclusiv copii martori la aceste forme de violenta.

Iti poti da seama ca ai nevoie de ajutor specializat atunci cand te afli intr-o relatie abuziva din punct de vedere psihologic, fizic, sexual, economic, social sau spiritual atunci cand partenerul tau sau un alt membru de familie, termen definit mai sus:

– exercita asupra ta acte de violenta fizica precum vatamarea corporala sau a sanatatii prin loviri, imbrancire, tragere de par, intepare, taiere, ardere precum si in orice alte asemenea actiuni care produc un efect similar

– foloseste un limbaj jignitor, brutal precum utilizarea de insulte, amenintari, cuvinte sau expresii jignitoare,

– exercita acte de agresiune sexuala asupra ta, iti impune sa realizezi acte degradante din punct de vedere sexual, te hartuieste, te manipuleaza sau te brutalizeaza in vederea intretinerii unor relatii sexuale fortate.

– iti provoaca stari de tensiune sau de suferinta psihica realizate prin violenta demonstrativa asupra obiectelor si animalelor, utilizarea de amenintari verbale, afisarea ostentativa a armelor, controlul vietii personale, acte de gelozie, prin constrangeri dee orice fel precum si prin orice alte actiuni cu efect similar.

– iti interzice desfasurarea activitatii profesionale, iti retine mijloacele economice, te lipseste de mijloacele de existenta primara (hrana, medicamente, obiecte de prima necessitate), iti interzice dreptul de a poseda, folosi si dispune de bunurile proprii sau bunurile comune sau te obliga la munci grele si nocive care iti pot afecta sanatatea,

– te izoleaza de familie, prieteni, comunitate, iti interzice sa frecventezi cursurile unei institutii de invatamant, te lipseste in mod intentionat de accesul la informatie sau te izoleaza prin detentie inclusiv in locuinta familiala;

-te subestimeaza, iti diminueaza necesitatile moral-spirituale prin interzicere, limitare, ridiculizare, penalizare a accesului la valorile culturale, entice, lingvistice sau religioase. De asemenea iti poate impune adevrarea la credinte si practice spiritual sau religioase inacceptabile precum si orice alte asemenea actiuni.

3. Ce trebuie sa fac?

Recunoasterea si constientizarea agresiunii este primul pas pentru a obtine ajutor!

Daca apreciezi ca esti victima vreunei forme de violenta domestica, te poti adresa institutiilor abilitate in functie de situatia concreta in care te regasesti:

a) Daca ai suferit orice fel de agresiune fizica te poti prezenta la unitatea de primiri urgente sau Institutul de Medicina Legala atunci cand in urma agresiunilor ti-a fost vatamata integritatea corporala si sanatatea sau asupra ta au fost exercitate forme de violenta sexuala sau psihica. Foarte important pentru obtinerea a unui ordin de protectie in baza Legii 217/2003 este certificatul medico-legal care sa constate agresiunile suferite.

b) Daca te simti amenintat/a, daca apreciezi ca libertatea iti este incalcata in orice mod, daca ai fost abuzat/a fizic sau emotional poti apela oricand serviciul de urgenta 112 sau te poti prezenta direct la orice sectie de politie in vederea depunerii unei plangeri. Atat plangerea penala cat si demersurile efectuate de organele de politie reprezinta probe importante cu privire la obtinerea ulterioara a unui ordin de protectie.

c) Daca in urma agresiunilor suferite consideri ca ai fost afectat/a la nivel emotional sau psihic de trauma este foarte important de stiut ca exista institutii si organizatii neguvernamentale care asigura consiliere psihologica.

4. Legislatie relevanta

Potrivit Legii nr. 217/2003 privind prevenirea si combaterea violentei domestice, ocrotirea si sprijinirea familiei, dezvoltarea si consolidarea solidaritatii familiale, bazata pe prietenie, afectiunie si intrajutorare morala si materiala a membrilor familiei, constituie un obiectiv de interes national si reprezinta o importanta problema de sanatate publica.

Un foarte mare impact in domeniul protectiei victimelor impotriva violentei domestice il are Conventia de la Istanbul, ce reprezintă instrumentul international cel mai cuprinzător care trateaza aceasta problema de actualitate ale carui obiective esentiale sunt axate pe protectia victimelor si trimiterea in judecata a infractorilor si nu in ultimul rand pe aspecte care privesc prevenirea unor asemenea acte de violenta.

Guvernul României a semnat Convenția de la Istanbul în iunie 2014. Pentru indeplinirea angajamentelor asumate de către statul român în ceea ce privește asigurarea implementării prevederilor acestei conventii, Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati, a elaborat un set complex de acte normative care modifică și completează actele normative în vigoare din domeniu, în acord cu prevederile Convenției de la Istanbul.

Astfel că, la data de 13.07.2018, Parlamentul României a adoptat Legea nr 174/2018 de modificare și completare a Legii nr 217/2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie, publicată în Monitorul Oficial nr 618 din 18 iulie 2018

Legea 174/2018 aduce importante modificari Legii 217/2003 si in special ne referim la instituirea posibilitatii de a obtine ordinul de protectie provizoriu, cu caracter urgent, direct de la politistii care in exercitarea atributiilor de serviciu, constata ca exista un risc iminent ca viata, integritatea fizica ori libertatea unei persoane sa fie pusa in pericol printr-un act de violenta domestica, in scopul diminuarii acestui risc (art. 22¹).

De asemenea, prin aceste modificari legislative, se largeste sfera violentei domestice atat cu conceptul de violenta psihologica cat si cu acela de violenta intre fostii soti sau parteneri.

Foarte important, odata cu intrarea in vigoare a acestei legi, se instituie o definitie clara a notiunii de victima dar si a celei de membru de familie.

Totodata, a fost introdusa posibilitatea interventiei de urgenta ce se realizeaza prin intermediul unei echipe mobile formata din reprezentantii Serviciului de Asistenta Sociala, care raspund semnalarilor imediate oferite de victima sau de orice alta persoana ori de cate ori au loc violente in familie.

Nu in ultimul rand, relevante sunt si dispozitiile art. 199 din Codul Penal al Romaniei care incrimineaza infractiunile savarsite asuprra unui membru de familie. Prin alcatuirea acestui capitol, legiuitorul a inteles sa marcheze specificul faptelor de violenta comise asupra unui membru de familie, asa cum este definita aceasta sintagma in art.177 Cod Penal. Gravitatea unor astfel de fapte este evidenta, iar necesitatea aplicarii unor pedepse mai aspre in astfel de cazuri este pe deplin justificata.

Contacteaza-ne

Acord procesare date

Detalii de contact

Telefon: 0757 383 383,

E-mail: 

contact@ordindeprotectie.ro

Adresa: Bucuresti, Bdul. Ferdinand I, nr. 70, etaj 1, sector 2