Serviciile noastre

Consultanta initiala in vederea obtinerii ordinului de protectie

Masuri pe care le poti lua cand te simti amenintat sau ai suferit o vatamare fizica sau psihica

Primul pas in momentul in care te simti amenintat/a de catre o persoana din familie sau de catre cel care ti-a fost sau este partener de viata este acela de a lua masurile urgente pentru siguranta ta: poti apela la numarul de urgenta 112, te poti prezenta la cea mai apropiata sectie de politie sau la unitatea de primiri urgente sau Institutul de Medicina Legala in cazul in care ai suferit deja o agresiune fizica.

Pentru a elimina potentiala stare de pericol pe viitor, singura masura apta sa te protejeze de o persoana care reprezinta un pericol la adresa integritatii tale fizice sau psihice fizice sau psihice este reprezentata de ordinul de protectie.

Avantajele obtinerii ordinului de protectie

Ordinul de protectie reprezintǎ o institutie juridica, prin intermediul careia se urmareste protejarea victimelor violentei in familie, un instrument complex care sa poata fi utilizat in regim de urgenţa, pentru a inlatura de îndata expunerea la tratemente agresive. In fapt, se urmareste inlaturarea unui pericol iminent la care victima poate fi expusa si care poate genera comiterea, impotriva unor membri de familie, a unor infractiuni grave cu privire la drepturile lor fundamentale.

Acesta se materializeaza initial printr-un ordin provizoriu emis de sectia de politie, iar ulterior printr-o hotarare judecatoreasca, emisa in cadrul unei proceduri speciale, de urgenta, cu citarea partilor. Prin acestora pot fi dispuse una ori mai multe obligatii sau interdictii cu caracter provizoriu impotriva agresorului, calificat de legiutor sub notiunea de “membru de familie”, fara insa a stabili limitativ sfera de incidenta a acestei institutii la cadrul familial, asa cum este stabilit de legea civila, ci intr-un cadru extins, care include si persoanele intre care exista sau au existat, in fapt, raporturi de acest gen.

Imediat dupa obtinerea certificatului medico-legal ce atesta actul de violenta fizica, precum si a oricaror alte inscrisuri, fotografii, inregistrari audio-video, din care reiese existenta unui pericol iminent pentru integritatea fizica si psihica a victimei se pot face demersurile pentru obtinerea ordinului de protectie.

Legislatia relevanta

Modalitatea de obtinere a ordinului de protectie este reglementata de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, act normativ care reglementeaza atat notiunea de violenta domestica, autoritatile competente in prevenirea si combaterea violentei domestice, cat si procedurile si mijloacele de protectie ce pot fi utilizate în scopul protejarii integritatii fizice şi psihice a victimei unui act de violenţǎ în familie.

Legea a suferit recent importante modificari, autoritatile competente incercand in permanenta sa gaseasca solutii pentru implementarea adecvata a efectelor de protejare a victmei pe care trebuie sa le aiba ordinul de protectie.

Astfel, Legea 174/2018 aduce importante modificari Legii 217/2003 si in special ne referim la instituirea posibilitatii de a obtine ordinul de protectie provizoriu, cu caracter urgent, direct de la politistii care in exercitarea atributiilor de serviciu, constata ca exista un risc iminent ca viata, integritatea fizica ori libertatea unei persoane sa fie pusa in pericol printr-un act de violenta domestica, in scopul diminuarii acestui risc.

De asemenea, prin aceste modificari legislative, se largeste sfera violentei domestice atat cu conceptul de violenta psihologica cat si cu acela de violenta intre fostii soti sau parteneri.

Obtinerea ordinului de protectie provizoriu

Descrierea procedurii

Ordinul de protectie provizoriu se poate emite de catre serviciul de politie ce solutioneaza sesizarea victimei cu privire la fapte de violenta domestica in masura in care se constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, scopul fiind diminuării acestui risc.

Finalitatea procedurii

Potrivit art. 224 din Legea nr. 217/2003, prin ordinul de protectie provizoriu se pot dispune pentru o perioada de 5 zile, una ori mai multe măsuri de protecţie, apte să contribuie la diminuarea riscului iminent constatat, dintre următoarele obligaţii sau interdicţii:

 1. a) evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
 2. b) reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună;
 3. c) obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;
 4. d) obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere;
 5. e) obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.

Raportat la dispozitiile mentionate, orice persoana, victima a unei agresiuni si care beneficiaza de un ordin de protectie trebuie sa constientizeze ca autoritatile abilitate isi pot oferi sprijinul in cazul incalcarii interdictiilor de catre agresor. Astfel, sesizarea oricare nerespectari a obligatiilor cuprinse in ordinul de protectie reprezinta infractiune.

Obtinerea ordinului de protectie emis de catre instanta judecatoreasca

Descrierea procedurii

Potrivit art 23 din Legea nr. 217/2003, persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie.

Finalitatea procedurii

Prin hotararea judecatoreasca, instanta urmeaza sa dispună, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre următoarele măsuri – obligaţii sau interdicţii:

 1. a) evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
 2. b) reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor, în locuinţa familiei;
 3. c) limitarea dreptului de folosinţă al agresorului numai asupra unei părţi a locuinţei comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată încât agresorul să nu vină în contact cu victima;

c1) cazarea/plasarea victimei, cu acordul acesteia, şi, după caz, a copiilor, într-un centru de asistenţă dintre cele prevăzute la art. 17;

 1. d) obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;
 2. e) interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic;

e1) obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere;

 1. f) interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victima;
 2. g) obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute;
 3. h) încredinţarea copiilor minori sau stabilirea reşedinţei acestora.

Durata măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie se stabileşte de judecător, fără a putea depăşi 6 luni de la data emiterii ordinului.

Durata procedurii

Cererea privind emiterea ordinului de protectie se va depune la judecătoria de pe raza teritorială în care îşi are domiciliul sau reşedinţa victima, iar procedura de solutionare a cererii se face in termen de 72 ore.

Cai de atac

Hotărârea prin care se dispune ordinul de protecţie este supusă numai apelului, în termen de 3 zile de la pronunţare dacă s-a dat cu citarea părţilor şi de la comunicare dacă s-a dat fără citarea lor.

Consultanta ulterior obtinerii ordinului de protectie. Masuri necesare pentru protejarea victimei

Interdictiile si obligatiile stabilite in sarcina agresorului trebuie respectate intocmai pe toata perioada stabilita de catre instanta.

In caz contrar, victima are la dispozitie posibilitatea de a formula la sectia de politie o sesizare cu privire la orice nerespectare a obligatiilor agresorului stabilite prin intermediul ordinului de protectie, cu consecinta deschiderii unui dosar penal pentru infractiunea de nerespectare a hotararii judecatoresti.

De asemenea, la expirarea duratei măsurilor de protecţie, persoana protejată poate solicita un nou ordin de protecţie, dacă există indicii că, în lipsa măsurilor de protecţie, viaţa, integritatea fizică sau psihică ori libertatea i-ar fi puse în pericol.

Prezinta o importanta majora ca victima sa cunoasca in ce modalitate trebuie sa actioneze in perioada pentru care instanta a dispus masura ordinului de protectie si interdictii in sarcina agresorului. Raportat la aceste interdictii, victima va trebui sa actioneze in mod ponderat astfel incat sa nu i se poata imputa in vreun mod incalcarea acestora. Spre exemplu, in ipoteza in care agresorul nu are dreptul de a se apropia de victima la o distanta mai mica de 200 m, dar va veti intalni intamplator intr-un spatiu public, va trebui sa luati toate masurile pentru a parasi spatiul respectiv si astfel veti preintampina orice forma de apropiere. In cazurile ce nu pot fi evitate, spre exemplu daca primiti apeluri telefonice desi agresorului ii este interzis sa va contacteze in  orice mod, sectia de politie va fi sesizate cu privire la incalcarea interdictiei.

Pasii de urmat

Contacteaza-ne

 

Transmite-ne documentele

 

Alegerea impreuna a serviciului optim pentru nevoile dumneavoastra

 

Asistare in fata organelor de politie in vederea obtinerii ordinului de protectie provizoriu

 

Redactarea actiunii si depunerea acesteia la instanta

 

Obtinerea Ordinului de Protectie (hotararii definitive)

 

Consultanta ulterior obtinerii ordinului de protectie

 

Contacteaza-ne

Acord procesare date

Detalii de contact

Telefon: 0757 383 383,

E-mail: 

contact@ordindeprotectie.ro

Adresa: Bucuresti, Bdul. Ferdinand I, nr. 70, etaj 1, sector 2